Translate

Keliakia-Gluteenittomuus

Gluteeniton leivonta ja keliakia


Sairastuin keliakiaan n.8 vuotta sitten. Sen jälkeen elämä on ollut totuttelemista uuteen ruokavalioon tämän sairauden kanssa.
"Keliakia on tauti, jossa viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius taudille. Haitallista gluteenia on vehnässä, rukiissa ja ohrassa. Perinnöllisesti alttiilla henkilöillä se vaurioittaa ohutsuolen sisäpintaa verhoavan limakalvon soluja. Sen seurauksena limakaljon nukkakerros surkastuu, jolloin ravintoaineiden imeytyminen suolesta solujen kautta verenkiertoon häiriintyy." Lähde: www.terveyskirjasto.fi


Koska gluteenittomat tuotteet ovat hyvin hintavia, on järkevämpää leipoa leivonnaiset kotosalla. Ja se ei ole millään tasolla haastavampaa, kuin tavallinen leivontakaan. Rohkeasti kokeilemaan!

Blogini leivonnaiset ovat tavallisia kotileivonnaisia. Tarkoitukseni ei ole pitää yllä mitään kondiittorisivustoa, koska olenhan vain tavallinen kotileipuri. Mitään superluomuksia täältä tuskin siis löytää. 

Jos itselläsi tai läheiselläsi on todettu keliakia, voit ilomielin kokeilla blogistani löytyviä helppoja leivonnaisohjeita. Monet onnistuvat hyvin joko tavallisista perunajauhoista tai esim. kaupan jauhohyllyistä löytyvistä gluteenittomista jauhoista. Korppujauhot korvaan yleensä murskatuilla riisimuroilla. Tavalliset vehnäjauhot voit korvata samalla määrällä gluteenitonta jauhoseosta. Käytössäni on myös maissi- ja puhdaskaurajauhoja.

Herkullisia hetkiä kaikille!
T.Molly