Gluteeniton leivonta ja keliakia
"Keliakia on tauti, jossa viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius taudille. Haitallista gluteenia on vehnässä, rukiissa ja ohrassa. Perinnöllisesti alttiilla henkilöillä se vaurioittaa ohutsuolen sisäpintaa verhoavan limakalvon soluja. Sen seurauksena limakaljon nukkakerros surkastuu, jolloin ravintoaineiden imeytyminen suolesta solujen kautta verenkiertoon häiriintyy." Lähde: www.terveyskirjasto.fi
Koska gluteenittomat tuotteet ovat hyvin hintavia, on järkevämpää leipoa leivonnaiset kotosalla. Ja se ei ole millään tasolla haastavampaa, kuin tavallinen leivontakaan. Rohkeasti kokeilemaan!
Jos itselläsi tai läheiselläsi on todettu keliakia, voit ilomielin kokeilla blogistani löytyviä helppoja leivonnaisohjeita. Monet onnistuvat hyvin joko tavallisista perunajauhoista tai esim. kaupan jauhohyllyistä löytyvistä gluteenittomista jauhoista. Korppujauhot korvaan yleensä murskatuilla riisimuroilla. Tavalliset vehnäjauhot voit korvata samalla määrällä gluteenitonta jauhoseosta. Käytössäni on myös maissi- ja puhdaskaurajauhoja.
Herkullisia hetkiä kaikille!
T.Molly